Artikel 135 van 208

Wij bieden :

  • Gratis verzending voor Nederlandse klanten en voor Belgische klanten 10 euro verzendkosten

  • Levering binnen 2/3 werkdagen voor Nederlandse klanten en voor Belgische klanten 3/5 werkdagen

  • 14 dagen retourrecht 

  • Veilig betalen met iDEAL / Bancontact / vooraf overmaken

  • Uitstekende kwaliteit - neks no fout 

Het verhaal achter de mattenklopper ring

Eer ting ting , Sigri ting ting ( Heel heel lang geleden) deden tot slavin gemaakte vrouwen het huishoudelijk werk op de Surinaamse plantages. Ze moesten koken, schoonmaken, oppassen op de kinderen, kleding wassen, enz. Zo moesten ze ook het beddegoed van de plantage eigenaren afkloppen met een mattenklopper en laten luchten in de open lucht. Van die mattenklopper is de mattenklopper ring afgeleid en symboliseert dit sieraad al het harde werken van de tot slaaf gemaakten destijds. De mattenklopper ring stamt af van de slaventijd. Tot op de dag van vandaag is de mattenklopper ring typisch Surinaams.

Surinaamse sieraden

Gezamelijk gecreeerde sieraden, kleding, dans, muziek en eten maken een groep mensen tot een volk. Dat heet folklore. Typisch Surinaamse sieraden zijn b.v. de mattenklopper ring, de alakondre ketting, de piet piet hanger, de vriendschap ring, de boei armband. Typisch Surinaamse kleding is b.v. de koto missie. Dans en muziek is b.v. kawina, kaseko, enz. Typisch Surinaams eten is b.v. pom, roti, bami, moksi, enz. Ook hebben Surinaamse sieraden een culturele betekenis. De ogri ai hanger is tegen het boze oog. De kromanti is een winti die het element lucht beheerst en zich kenmerkt door te kunnen vliegen. De aisa winti behoort tot de grondwinti oftewel moeder aarde. 

Geschiedenis van de alakondre ketting

Op een mooie zonnige dag in de jaren tachtig keek een Surinaamse goudsmid naar zijn werkbank en vroeg zich af wat hij kon maken van allerlei stukjes ketting en accessoires en kralen die daar lagen, overgebleven van vorige werkstukken. Na lang denken en peinzen kwam hij op het briljante idee om al die stukjes ketting en accessoires en kralen om en om aan elkaar te solderen en een ketting ervan te maken. De alakondre ketting is geboren. Sindsdien is de alakondre ketting ongekend populair onder Surinamers. Wie deze Surinaamse goudsmid is? Het is onbekend wie deze Surinaamse goudsmid is. Ere aan wie eer toekomt.

KORTING COUPON

Bij aankoop van 3 of meer artikelen kunt u 10% korting krijgen op het totaal bedrag. (niet geldig i.c.m. actie artikelen) Gebruik hierbij de kortingscode: grab10

Kado tip

U kunt uw bestelling ook laten afleveren op het adres van een ander ( jarige, vriend, vriendin, jubilaris, enz. ) Tijdens het bestelproces kunt u tijdens het invoeren van uw persoonlijke gegevens een ander afleveradres aan ons doorgeven. De factuur zal naar het opgegeven e-mail adres worden gestuurd. De levering zal een pakbon bevatten waar geen prijs op staat.

True True Tori

De eerste Chinees - Surinaamse goudsmid was Ghieuw Ten Fat aan de Jodenbreestraat in Paramaribo. Ten Fat was al goudsmid in China. Toen hij naar Suriname ging opende hij een Surinaamse juwelier zaak. Het was een daverend succes want Surinamers houden van hun goud en zilver. Dat heeft een jonge hindoestaanse jongen genaamd Baboe ook opgemerkt. Hij wilde ook heel erg graag goudsmid worden. Zo ging hij naar Ten Fat toe en vroeg hem om hem als leerling aan te nemen. Maar Ten Fat had daar geen oren naar en stuurde hem weg. Baboe wilde perse het vak van goudsmid leren en kwam terug, Ten Fat was daar niet van gediend en pakte een grote steen en gooide het naar Baboe en schold hem uit. Maar Baboe was vastberaden en bleef maar terug komen en vragen. Tot dat Ten Fat er genoeg van had en overtuigd was van Baboe's wilskracht. Uiteindelijk heeft hij hem als leerling aangenomen en het vak geleerd. Baboe leerde snel en werkte heel netjes. Later in zijn carriere heeft hij zich gespecialiseerd in het maken van filigrain werk. Filigrain is het zeer fijne draadjes werk zoals de makka-peri en ook heel bekend de hindoestaanse pauw oorbellen. Baboe heeft nog vele jaren gewerkt als goudsmid en wordt alom gerespecteerd door vakgenoten. In zijn oudere jaren is hij naar Nederland verhuisd en heeft nog voor een paar bekende Surinaamse juweliers gewerkt in Amsterdam tot hij met pensioen ging.. Baboe heeft mij dit verhaal persoonlijk verteld.

Onderhoud tips

  • Spuit geen parfum of andere chemische stoffen op uw sieraad. ( Florida water mag wel maar niet te veel )

  • Ga met zorg om met uw sieraad. Laat het niet vallen en vermijd extreme hitte en vochtigheid. 

  • Gebruik een zilverpoets doekje om uw sieraad op te poetsen indien nodig. 

  • Bewaar uw sieraad in een juwelen doosje. 

© 2019 - 2024 sranangsieraden.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel